Skip to main content

Je opent je browser, vult een domeinnaam in, drukt op de enter-toets en poef, er verschijnt een website op je scherm. Magie? Je zou het denken, maar achter de schermen is er een webserver hard aan het werk om de website te tonen aan iedere bezoeker. Hoe werkt dat soort webhosting precies, en wat kost het?

Om te weten wat webhosting is, moeten we eerst weten wat een website is. Een website bestaat uit tientallen tot honderden bestanden (die op hun beurt dan weer bestaan uit honderden lijnen code, zoals HTML, CSS, PHP, JavaScript, etc), aangevuld met beeldmateriaal (icoontjes, foto’s, video’s, etc).

Websitebezoekers komen echter niet rechtstreeks in aanraking met deze honderden bestanden. Een bezoeker moet simpelweg een URL (domeinnaam) invoeren in zijn of haar browser. Achter de schermen verwijst die domeinnaam naar de locatie van een webserver (in de vorm van een IP-adres). Het is vervolgens de taak van die webserver om die honderden bestanden te interpreteren en te visualiseren in de browser van de bezoeker. Resultaat: de bezoeker ziet een mooie website op zijn scherm.

Heb ik webhosting nodig? 

Heb je een website, dan heb je webhosting nodig. Er zijn geen uitzonderingen. ‘Webhosting’ betekent simpelweg het ter beschikking stellen van die vele websitebestanden op een server, zodat bezoekers verbinding kunnen maken met de server om je website te bekijken.

Het is wel zo dat er tegenwoordig tal van oplossingen bestaan waardoor je je als webmaster niet veel hoeft aan te trekken van die webhosting. Denk dan bijvoorbeeld aan websitebouwers zoals Squarespace of Wix. Je betaalt simpelweg een maandelijks of jaarlijks bedrag en zij zorgen ervoor dat je website bereikbaar is op hun servers. Zolang je blijft betalen voor je abonnement, blijft je website online staan.

Hoe kies ik goede webhosting? 

Zoek je een goede webhosting provider, dan zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Het is verleidelijk om te kiezen voor een partij die je website online houdt voor een 2-tal euro per maand, maar goedkoop is duurkoop. Wanneer je webhosting pakketten vergelijkt, zal je zien dat er een groot verschil is in specificaties zoals opslagruimte, bandbreedte, of er al dan niet een mailbox zit inbegrepen, het beschikbare RAM-geheugen, etc. Heb je een simpele website die maandelijks slechts een handvol bezoekers over de vloer krijgt, dan kan je wellicht genoegen nemen met een van de goedkopere oplossingen.

De situatie verandert echter wanneer je een website hebt die regelmatig wat meer bezoekers over de vloer krijgt, zoals een webshop. Kies je voor een goedkope oplossing, dan kan het voorkomen dat je website heel traag wordt of zelfs volledig offline gaat van zodra de server de toestroom van bezoekers niet langer kan verwerken. Dit soort situaties kan worden voorkomen via cloud hosting, waarbij de server automatisch kan schalen naargelang de belasting. Heb je net een nieuwsbrief uitgestuurd en krijg je zo honderden bezoekers gelijktijdig over de vloer, dan zal je server automatisch wat tandjes bijsteken om de website online te houden tijdens die drukke periode.

Hoe ga ik om met webhosting?

Voor mijn eigen klanten maak ik gebruik van krachtige cloud hosting. Op die manier weet ik zeker dat klanten op beide oren kunnen slapen wetende dat hun website in goede handen is. Doorgaans is dergelijke cloud hosting vrij prijzig, maar door partnerships met cloud providers kan ik dergelijke webhosting een stuk voordeliger aanbieden. Contacteer me gerust voor meer info!