Skip to main content

WordPress staat bekend om zijn eenvoudige en snelle installatie, maar dat betekent niet dat alles meteen goed staat. Dit zijn 10 WordPress-instellingen die je best zo snel mogelijk aanpast.

1 / Titel en tagline

De titel en tagline wordt op verschillende manieren gebruikt. Zo verschijnt het bijvoorbeeld in zoekopdrachten en in de browser als titel van het tabblad wanneer iemand je website bezoekt. Je doet er dus goed aan om de titel en tagline meteen te personaliseren.

Ga naar Instellingen > Algemeen en vul een titel en tagline in.

wordpress titel en tagline aanpassen

2 / URL wijzigen naar https

Of je nu een webshop hebt of een ‘simpel’ online visitekaartje, tegenwoordig is het gebruiken van HTTPS een echte must. Na het activeren van HTTPS op hosting-niveau, dien je dit ook nog te activeren op je website. Ga naar Instellingen > Algemeen en wijzig de ‘http’ in de url naar ‘https’.

wordpress site url https

3 / Permalinks

De permalink-structuur geeft aan op welke manier de URL’s van je website worden opgebouwd. Standaard maakt WordPress gebruik van ID’s, waardoor je nietszeggende URL’s overhoudt. Een blogbericht heeft dan bijvoorbeeld de URL https://teebow.be?p=123. Zo’n link ziet er niet alleen slecht uit, maar heeft ook een negatieve invloed op de vindbaarheid van je site in de zoekresultaten. Reden genoeg om de permalink meteen aan te passen!

Ga naar Instellingen > Permalinks. Kies voor de optie ‘berichtnaam’ of maak een aangepaste structuur, bijvoorbeeld met de naam van de categorie gevolgd door de naam van het bericht.

wordpress permalink structuur aanpassen

4 / Tijds- en datumnotatie

De tijd- en datumnotatie bepaalt hoe de datum van een blogbericht wordt genoteerd. Het is dus een goed idee om deze instelling na te kijken en eventueel aan te passen, zodat deze overeenkomt met de lokale standaarden.

Ga naar Instellingen > Algemeen en wijzig ‘datumnotatie’, ’tijdnotatie’ en ‘week begint op’.

wordpress datum en tijd aanpassen

5 / Tijdzone

Mogelijks is het je al eens overkomen: je plant de publicatie van een bericht in voor een bepaald uur, maar uiteindelijk wordt het bericht een uur eerder of later gepubliceerd dan gepland. In dat geval ligt de tijdszone meestal aan de oorzaak.

Ga naar Instellingen > Algemeen en controleer of de tijdszone overeenkomt met je huidige tijdszone.

wordpress tijdzone aapassen

6 / Taal

De taal van je WordPress-installatie bepaalt niet alleen hoe je dashboard eruitziet, maar wordt bijvoorbeeld ook gebruikt door je thema en plugins om je website te vertalen. Door de taal van je WordPress-installatie aan te passen naar de (standaard)taal van je website, zorg je ervoor dat je achteraf minder zelf zal moeten vertalen.

Let op: er is een verschil tussen ‘Nederlands’ en ‘Nederlands (België)’. Aangezien de meeste thema’s en plugins enkel een Nederlandstalige vertaling hebben (en dus niet specifiek voor België), is het vaak een beter idee om ‘Nederlands’ te kiezen in plaats van de Belgische variant.

wordpress taal aanpassen

7 / SMTP mailserver

Je staat er misschien niet bij stil, maar je WordPress website verstuurt tal van mails. Zo ontvang je bijvoorbeeld een mail bij het aanmaken van een nieuw account, bij bepaalde kritieke problemen, bij nieuwe reacties op je blogberichten, bij het aanvragen van een nieuw wachtwoord, etc.

Je zou het misschien niet denken, maar het versturen van mails is een vrij complex proces. Standaard verstuurt WordPress mails via je webserver, maar dat is meestal niet de beste optie. Een webserver is namelijk niet ontworpen voor het versturen van mails. Hierdoor kunnen mails vaak in de spam terechtkomen. Je doet er dus goed aan om te kiezen voor een gespecialiseerde SMTP service en die te linken aan je WordPress website.

Deze stap is wat te geavanceerd om toe te lichten in dit blogbericht, maar desalniettemin is het wel een belangrijke instelling die je zo snel mogelijk wil aanpassen op elke website die je uitrolt.

8 / Comments uitschakelen

Niet iedereen is een fan van reacties op zijn of haar blog. Je kan reacties per blogbericht uitschakelen, maar uiteraard is het handiger om dit globaal in te stellen zodat je dit niet steeds opnieuw moet doen.

Ga naar Instellingen > Discussie en schakel ‘sta mensen toe reactie te geven op nieuwe berichten’ uit. Let wel: deze instelling werkt niet met terugwerkende kracht. Nieuwe blogberichten zullen standaard niet langer over een comment feed beschikken, maar bij blogberichten die eerder werden gepubliceerd zal je alsnog de instelling manueel moeten aanpassen.

wordpress reacties uitschakelen

9 / ‘Uncategorized’ aanpassen

Publiceer je een blogbericht en vergeet je om een categorie toe te wijzen, dan wordt automatisch de categorie ‘uncategorized’ toegewezen. Omdat dit er nogal amateuristisch uitziet, is het echter een goed idee om de naam van deze standaardcategorie te wijzigen naar iets algemeen zoals ‘blog’ of ‘artikel’.

Ga naar Berichten > Categorieën. Klik bij ‘Uncategorized’ op ‘Snel Bewerken’ en geef een nieuwe titel en slug in.

wordpress titel 'uncategorized' aanpassen

10 / Feed-instellingen aanpassen

Elke WordPress website beschikt over een (RSS) feed. Deze feed wordt gebruikt door mensen die nieuws van verschillende sites willen groeperen in één RSS reader. Standaard stelt WordPress de feed zodanig in dat mensen je volledige artikel kunnen raadplegen via de RSS-feed. Voor de gebruiker is het uiteraard handig dat deze volledige artikels kan lezen in zijn/haar RSS reader, maar uiteraard wil je liever dat de gebruiker doorklikt naar je website.

Door ervoor te zorgen dat WordPress enkel een samenvatting van elke artikel toont in je RSS feed, verhoog je de kans dat mensen vanuit hun RSS reader doorklikken naar jouw site.

Ga naar Instellingen > Lezen en kies bij ‘Voor elk bericht in een feed, voeg toe’ voor ‘samenvatting’.

wordpress feed samenvatting

Laat een reactie achter