Skip to main content

Je WordPress website sneller maken is niet alleen belangrijk voor de gebruikservaring, maar ook om hoger te scoren in de zoekresultaten. Is je WordPress website traag? Hier zijn 10 tips om je WordPress website sneller te maken.

1 / Investeer in kwalitatieve webhosting

Je webhosting is de motor van je website. Investeer dus zeker in een kwalitatieve motor, zodat je website de prestaties krijgt van een Ferrari. Kwalitatieve webhosting zorgt er niet enkel voor dat je website sneller wordt, maar zorgt er ook voor dat je website veilig blijft en dat je domeinnaam zijn goede reputatie kan behouden.

2 / Kies een degelijk WordPress-thema

Een van de eerste stappen bij het maken van een WordPress-website, is het kiezen van een thema. Een thema bevat de algemene look-and-feel en de functionaliteiten van je website. Het aanbod is enorm en dagelijks lanceren verschillende ontwikkelaars nieuwe thema’s, maar de kwaliteit is niet altijd van hetzelfde kaliber. Kies niet zomaar voor een thema dat er goed uitziet, maar check ook zeker de reputatie van de ontwikkelaar en de reviews van het thema. Een thema dat slecht werd gecodeerd, kan de prestaties van je website sterk beïnvloeden en kan in het ergste geval tot serieuze beveiligingsrisico’s leiden. Check zeker ook of het thema regelmatig updates krijgt.

3 / Maak gebruik van de nieuwste technologieën

Stilstaan is achteruitgaan. Technologieën veranderen voortdurend en het heeft geen zin om vast te houden aan een oude technologie. Is er een nieuwe PHP-versie? Geef dan je website een update zodat je gebruik kan maken van deze nieuwe technologie. Is er ondertussen een betere manier om afbeeldingen te optimaliseren en de serverbelasting te verlagen via caching? Maak er dankbaar gebruik van!

4 / Optimaliseer afbeeldingen

Een trage website is vaak te wijten aan een te hoge bestandsgrootte. Een website bevat vaak meerdere foto’s, en het is de taak van de webmaster om ervoor te zorgen dat de bestandsgrootte van die foto’s zo klein mogelijk blijft, zonder al te veel de kwaliteit van het beeldmateriaal te beïnvloeden. Het gebruiken van beelden die enkele MB’s (MegaBytes) groot zijn, maakt je website trager en minder gebruiksvriendelijk. Optimaliseer je afbeeldingen vooraf zodat ze nog maar enkele KB’s innemen, of maak gebruik van een plugin die dit automatisch voor jou doet. Let ook op de resolutie. Gebruik je een afbeelding als klein icoontje, dan heeft het geen zin om een afbeelding te gebruiken met een resolutie van 1920×1080 pixels.

5 / Gebruik lazy loading

Lazy loading is een technologie die ervoor zorgt dat afbeeldingen pas worden ingeladen wanneer ze effectief nodig zijn. Als je een website bezoekt, zie je meteen het bovenste deel van de website op je scherm, maar alles dat onder ’the fold’ staat, is voor jou nog onzichtbaar tot op het moment dat je gaat scrollen. Lazy loading zorgt ervoor dat afbeeldingen ‘under the fold’ pas worden ingeladen wanneer de gebruiker effectief naar beneden scrollt. Lazy loading zit tegenwoordig standaard in bijna elk thema. Moest deze functionaliteit toch ontbreken, dan kan je dit makkelijk toevoegen via een plug-in.

6 / Gebruik een CDN

Stel je voor dat Google enkel een server had in Amerika. Telkens wanneer je Google wil bezoeken, moet je dus verbinding maken met een server die duizenden kilometers van ons verwijderd is. Gelukkig is dat niet het geval, want Google heeft servers op honderden verschillende locaties. Bezoek je Google, dan verbind je automatisch met een server die in België staat. Op die manier krijg je véél sneller resultaat dan wanneer je zou verbinden met een server in Amerika. Dit is in essentie de werking van een CDN.

Jouw website heeft (wellicht) niet de omvang van Google, maar dat betekent niet dat je geen baat hebt bij een CDN. Los van het sneller maken van je website voor bezoekers van verre locaties, zorg je er met een CDN ook voor dat je server minder wordt belast.

7 / Verwijder overbodige plugins

Plugins voegen extra functionaliteiten toe aan je website, en het is verleidelijk om voor elk klein probleem een nieuwe plugin te installeren, maar deze denkwijze dien je zo snel mogelijk af te leren. Elke plugin maakt je website namelijk trager, en kan voor conflicten zorgen met andere plugins of je thema. Ga dus eens kritisch door de lijst van al je plugins, en behoud enkel de plugins die je echt nodig hebt. Bekijk ook of je sommige plugins kan samenvoegen. Gebruik je bijvoorbeeld een plugin voor het optimaliseren van foto’s en een plugin voor lazy loading, bekijk dan of er geen plugin is die beide functionaliteiten combineert. Veel plugins voor het optimaliseren van beelden bevatten namelijk ook een lazy loading functionaliteit. Raadpleeg ook de documentatie van je thema, want het zou je verbazen hoeveel functionaliteiten reeds standaard in je thema zitten en waar je dus geen extra plugin meer voor nodig hebt.

8 / Verwijder overbodige scripts

Google Analytics, Hotjar, Meta Pixel, … Er is geen gebrek aan externe services die je interessante inzichten geven in je website, maar vergeet niet dat het implementeren van deze services ervoor zorgt dat er wel voortdurende communicatie is tussen deze services en jouw website. Heb je al die services en trackers écht nodig?

9 / Houd een grote schoonmaak

Aan een slordige bureau kan je niet efficiënt werken. Jouw website kan ook niet efficiënt werken wanneer er overal rommel ligt. Houd dus een grote schoonmaak. Verwijder spam, overbodige plugins, tracking services, oude thema’s die je niet gebruikt, etc. Je website zal een stuk efficiënter werken, en het wordt bovendien veel makkelijker om je website te onderhouden.

10 / Meten is weten

Met de bovenstaande tips kan je jouw WordPress website sneller maken, maar uiteindelijk is elke website uniek. Om te ontdekken wat écht de oorzaak is van jouw trage website, zal je een analyse moeten (laten) uitvoeren door gebruik te maken van services zoals GTMetrix en de ingebouwde developer tools van je browser. Op die manier zie je het aantal HTTP requests, de bestanden die moeten worden ingeladen en hun grootte en nog zoveel meer.

Gebruik je gezond verstand

Zoals je ziet is je WordPress website sneller maken geen exacte wetenschap. Het is belangrijk om je gezond verstand te gebruiken en je bij alles af te vragen “welk effect heeft dit op mijn website”. Stel jezelf die vraag wanneer je weer een nieuwe plugin wil installeren of wanneer je een nieuw tracking script wil toevoegen.

Laat een reactie achter